2015-06-15 m.m.

posted in: Fiber nyheter, Uncategorized | 0

Vi samarbetar med LIT – Landsbygdsnät i Tranemo som ni kan läsa mer om på denna länk.

2015-06-01 Tätorten
Nu har nätet varit igång några veckor och vi hoppas att alla kommit igång och är nöjda med sin anslutning. Återställningen av grönytor har tyvärr vairt försenad men ska vara åtgärdad nu.Landsbygden
Vi har upphandlat en entreprenad med SLL för att hjälpa oss med förfrågningsunderlaget på hela LiT’s landsbygdsprojekt. I detta projekt ingår även Nittorp, Dalstorps Landsbygd, Ölsremma, Hulared, Ljungsarp Förfrågningsunderlaget ska användas för att upphandla en totalentreprenad som vi hoppas ha färdigt strax efter semestern. Jordbruksverket håller fortfarande på att sätta upp regler för det nya landsbygdsprogrammet och innan detta är klart så kommer vi inte få nåt beslut om bidrag.
Intresseanmälan och frågor kan skickas till heman@panicpaintball.se.
2015-04-08 Nu är allt kopplat och klart i noden. Preliminärt så kommer tjänsterna kopplas på den 13 april, d.v.s. på måndag, vilket vi tror stämmer.
Det ni behöver göra är att ringa till Telia på telefonnummer 020 – 240 250 för att aktivera tjänsterna och flytta över era befintliga Teliaabonnemang. Detta ska ni göra så snart som möjligt!
Har ni några ytterligare frågor så passa på att ställa dem till Telia.Har ni inte kopplat ihop all utrustning hemma och vill ha hjälp med detta så kan ni även beställa installationshjälp, det tar ca: 3-4 arbetsdagar innan ni får denna hjälp. Då kommer det hem en installatör och hjälper er med
att få igång er teve, telefon och bredband. Observera att dessa gör ingen installation i huset, dvs dragning av nätverkssladd, utan detta måste ni ha förberett.Återställning av era gräsmattor kommer att ske i början av maj. Har ni ytterligare önskemål om återställning av mark utanför gräsmattan så kontakta någon av oss.

Information till er som bor på landsbygden.
Vi har valt SLL som hjälp för att ta fram ett förfrågningsunderlag för totalentrepenad på hela LIT’s glesbygdsnät. Detta för att kunna göra en offentlig upphandling på vilket företag som ska bli entrepenör. Detta är något vi måste göra för att få bidraget från jordbruksverket. Detta förfrågningsunderlag ska vara färdigt i slutet på maj så vi kan välja entrepenör innan semestern.

Jordbruksverket håller fortfarande på att sätta upp reglerna på hur det nya stödet ska se ut så vi vet fortfarande inte när vi kan få pengar.

Eddie Heman, 0703 – 40 34 67
Mats Lorentzson, 0705 – 77 27 08
Tommy Börjesson, 0761 – 04 67 70

2015-03-05 Det är nu färdigsvetsat i tätorten och SLL har nån dag kvar av prov-lysning av fibern. Nu väntar vi bara på att Telia ska koppla in sin utrustning i noden så är vi igång. Detta är planerat till att vara färdigt den 10 april så det är inte så långt kvar.För er som inte har tagit hjälp av Elatek eller inte har monterat utrustningen inomhus så kan ni ladda ner detta dokument för att se hur ni ska göra. Monteringsanvisning.För er som vill ha hjälp med detta, kontakta Tommy på Elatek snarast så han hinner hjälpa er. Uppgifter finns i detta dokument. Monteringshjälp Elatek.

Vi vill att ni har gjort ert hål i väggen senast helgen vecka 12 då vi kommer åka unt och koppla in er patchkabel i utedosan, detta behöver ni inte göra själva. Då lämnar vi även en bit gummislang så ni kan dölja och skydda er patchkaben mellan utedosan och hålet. Se monteringsanvisningen för mer info.

Nedan har ni en bild från svetsningen i utedosan.

2015-02-17 Detta tält har ni kanske sett i samhället under veckan, där svetsas fibern i våra skåp. Klicka på bilden om ni vill se hur det går till att svetsa fiber. (Jag ville inte länka till en specifik video så ni får välja nån i listan)
2015-02-16 Den 23 februari kl. 18:00 är det informationsmöte om Telias tjänster i Bygdegården.På mötet kan man också teckna sitt tjänsteavtal och därefter hämta ut sin utrustning bestående av mediaomvandlare, router och tv-mottagare. Även patchkabeln mellan abonnentdosan på utsidan och mediaomvandlaren på insidan kommer delas ut. Denna finns i standardlängder 2, 5, 9 och 15 meter eller längre. Det är viktigt att ni meddelar Eddie, Mats eller Tommy om hur lång ni behöver så vi har rätt längder hemma.
2015-02-10 Bygget pågår i den fart som är planerad. All kanalisation är nedgrävd och stammen är blåst. Kopplingsstationen är
färdigbyggd samt svetsad med fiber. Nästan alla abonnentboxar är uppsatta och i denna veckan håller vi på att blåsa i abonnentfiber samt svetsa i kopplingsskåpen. Därefter kommer det svetsas i abonnentdosan.Har ni inte fått eran box uppsatt ber vi att ni kontaktar oss snarast så vi inte missar någon.Vi är nu uppe i 118 anslutningar och beräknad drift är i mitten av april. Ni som har Telia behöver inte säga upp några tjänster.

Vi skulle nu vilja veta hur lång kabel ni behöver mellan abonnentdosan på fasaden och mediaomvandlaren inne i huset. Detta för att vi ska kunna beställa detta så alla får komplett utrustning vid utlämningstillfälle.
De standardlängder som finns är 2, 5, 9 och 15 m. Behöver ni längre kabel än så är det extra viktigt att ni meddelar detta då dessa tar längre tid att få hem från leverantör.  Ni kan meddela detta till heman@panicpaintball.se

Det är endast dom som tecknar tjänsteavtal som får denna kabel samt utrustningen på insidan.
Har ni bestämt att ni inte ska ha några tjänster vore det bra om ni kunde meddela det snarast för att underlätta arbetet med Telia. Ni kan meddela detta till heman@panicpaintball.se

Informationsmöte om tjänster samt avtalsskrivning och utlämning av utrustning kommer att bli i slutet av februari. Vi återkommer när vi satt ett datum.

Nedan ser ni bilder från ett kopplingsskåp och våran nod.

2015-01-28 Tätortens byggnation är i full gång.
All kanalisation är nu nedgrävd och stamfibern är blåst. Kopplingsstationen är under uppbyggnad i gamla telestationen bakom Byakrogen. I denna och nästa vecka kommer de resterande abbonentboxarna som ska sitta på fastigheterna sättas upp. I nästa vecka börjar vi svetsa fibern i kopplingsstationen och sen kommer resterande abbonentfiber blåsas och svetsas ute på fastigheten.Vi är nu uppe i 118 anslutningar i tätorten och beräknad driftstart är i mitten av april.För glesbygden ligger en förfrågan om projektering ute på upphandling. Då vi väntar på bidragsbeslut från länsstyrelsen kommer en byggnation inte kunna startas förrän tidigast i höst.
Bor du i glesbygden och vill ha fiber så är det bra om du skickar in en intresseanmälan så vi har ett så bra underlag som möjligt när det blir dags att gräva. Kontakta Eddie Heman på heman@panicpaintball.se.
2015-01-07 Nu är jul och nyårshelgerna över och vi är igång med grävningen igen.
Det är gynnsamma förhållande med inte allt för mycket tjäle i marken ännu och vädret framåt ser ju bra ut så vi hoppas att grävningen är klar inom ett par veckor. Det som är kvar är biten från noden (bakom byakrogen) ut till Lida samt några småställen.
I slutet på denna vecka kommer det börjas sätta upp avlämningsboxar på era fastigheter och det är viktigt att ni markerar vart ni vill att denna ska sitta och vart ni kommer borra ert hål genom väggen. OBS! Viktigt att ni inte bara markerar 2 ställen utan även vilket som markerar boxen och vilket som markerar hålet.Vi har även ett meddelande från grävarna, eftersom vi är mitt i vintern nu så har de inte återställt allt då inte vädret tillåter detta. Men de kommer tillbaka här i vår och gör färdigt detta på de ställen de lämnat.
2014-11-26 Grävningen är påbörjad och vi har startat på Solby. Detta bör vara klart i denna veckan och sen fortsätter vi ut mot JABO. Efter detta gräver vi på Högalid och avslutar genom centrum och ut till Lida. Här kommer lite bilder från grävningen.

Det är viktigt att ni har markerat var ni vill ha eran avlämningsbox och vart hålet i väggen kommer vara om ni inte redan har gjort detta.
Kartan nedan är uppdaterad med 3 nya anslutningar och för er som inte redan lämnat in ett anslutningsavtal är det verkligen hög tid att ni gör detta.

2014-11-04 Nu börjar det bli dags att gräva på din tomt för dem som bor i tätorten.Mötet som vi aviserade om kommer att utgå och istället kommer vi ha en utlämning av slang, söktråd samt träkäppar.
Utlämningen kommer vara lördag den 8/11 kl 12-16 hos Eddie Héman på Lidavägen 13. Där finns vi då för att svara på era frågor.Träkäpparna ska sitta en vid huset där man vill ha sin box och en vid tomtgräns där avlämning till övriga nätet kommer vara. Då vissa ändringar har skett i kanalisationen måste ni kolla med oss så ni kan gräva till tänkt avlämningsplats så den inte är ändrad.

I denna fil finns anvisningar om hur man ska gräva samt håltagning i väggen.

Vill ni ha hjälp med nergrävning av fiberslang på er tomt så kan T.S.E hjälpa till med detta. Ni hittar mer information i dessa 2 dokument.
Ladda ner information från T.S.E.
Ladda ner egenkontroll.

Vill ni ha hjälp med håltagning i husväggen och dragning av fiberkabeln inomhus kan ni kontakta Tommy på Elatek.
Klicka här för mer information.

Har ni bestämt er för att inte gräva själva vill vi gärna att ni meddelar det och kommer och hämtar ut era träkäppar.

Kartan nedan är uppdaterad med 3 nya gröna stjärnor, dvs 3 nya anslutningar så nu är vi uppe i totalt 132 anslutningar.

2014-10-22 Just nu har vi 120 anslutna hushåll av 154 möjliga. Av de 34 som inte är anslutna är det 13 hushåll där det är fastboende. Vi har 9 av 12 företag/föreningar som har anslutit sig. Totalt är det då 129 av 166 möjliga vilket ger 78%, vilket vi tycker är mycket bra, men det kan bli bättre.Har du fortfarande inte anslutigt dig så hör av dig till Eddie så snart du kan, vi kommer börja gräva inom kort.
2014-10-19 Nu är det snart dags att börja gräva i Ambjörnarps tätort. Vi är just nu ute och skriver markupplåtelseavtal med de fastigheter vi kommer gräva igenom. Har du fortfarande inte anslutit dig så är det hög tid nu och hör av dig till Eddie omgående.Nedan är en karta på området och hur vi har tänkt gräva. Klicka på bilden för att ladda hem en pdf. Gröna stjärnor är anslutna fastigheter och röda är inte anslutna.

Vill ni ha hjälp med nergrävning av fiberslang på er tomt så kan T.S.E hjälpa till med detta. Ni hittar mer information i dessa 2 dokument.
Ladda ner information från T.S.E.
Ladda ner egenkontroll.

Vill ni ha hjälp med håltagning i husväggen och dragning av fiberkabeln inomhus kan ni kontakta Tommy på Elatek.
Klicka här för mer information.

Vi har även skickat in en bidragsansökan till jordbruksverket för Ambjörnarps glesbygd. Det nya landsbygdsprogrammet är ännu inte godkänt så det kommer dröja tills nästa år innan vi kan få pengar till detta område

2014-08-10 Den 28 augusti är det informationsmöte med Telia i Aulan i Tranemo kl. 18:00.
Mötet gäller främst de som bor i tätorten.
2014-07-14 Projektering har påbörjats av SLL för Ambjörnarps tätort och beräknas vara klar i slutet på augusti.
När denna är klar kommer vi att skriva markupplåtelseavtal på den sträckan som de projekterat.
Projekteringen kommer lämnas ut på anbud och så snart det är klart så kommer vi att börja bygga. Har du inte skrivigt avtal så hör av dig till Eddie så snart som möjligt.
2014-06-03 Vi har delat upp Ambjörnarp i 2 områden, tätort och glesbygd. Detta för att vi inte kommer få något bidrag från länsstyrelsenförrän förrän tidigast i september för glesbygden och kan då börja med tätorten.Status för tätorten är att vi har fått in tillräckligt många fiberavtal för att kunna börja projektera och vi väntar just nu på en offert för detta arbete.För glesbygden håller vi på med ansökan som skall in till länsstyrelsen i höst. För en komplett ansökan krävs en grovprojektering, en beräknad kostnad för vad hela projektet kommer kosta samt ett samråd med länsstyrelsen gällande fornminnen mm. Klicka här för att se en tänkt sträcka. Denna är inte helt färdig utan kommer uppdateras allt eftersom.
Röda streck är stamnätet och de blå strecken är fastighetsnät.
Har ni information om väggenomgångar eller en bättre vägsträckning får ni gärna höra av er.

Har ni frågor kan ni lämna dessa till Eddie Héman på Lidavägen 13, eller skicka ett mail till: heman@panicpaintball.se. Telefonnr: 0703403467.

För er som inte har skrivigt på ett avtal i tätorten så går det fortfarande bra, kontakta då Eddie.
Även intresseanmälan för er som bor i glesbygden går bra att lämna till Eddie.